Spillprat fra sofakroken

Spillvev

Gjensyn med The walking dead

The walking dead er utvilsomt det mest skjellsettende spillet jeg har spilt på lenge. Historien om Clementine og Lee var blant mine favoritter i 2012 og slipper ikke taket så lett.

tavle_300

Missing!

Nylig ble «The walking dead 400 days» sluppet. Spillet er et mellomspill mellom sesong en og to, og er satt sammen av fem korte historier om savnede personer.  Her treffer vi ingen helter, bare vanlige mennesker som gjør sitt beste for å overleve i en akopalyptiske verden. historiene er korte, men gjør likevel inntrykk. På den korte tiden blir vi godt kjent med personene og havner i dramatiske situasjoner hvor vanskelige valg må taes.  Hva som blir videre skjebne for de overlevende vet vi ikke. Kanskje vi møter dem igjen i neste sesong av The walking dead?

Gameplay, kampteknikk og strategi er ikke det viktigste i disse spillene. Tidvis fungerer dette faktisk litt klønete, men aldri for vanskelig. Og det er kanskje nettopp dette som er det geniale med spillserien. Her er det samspill mellom mennesker som står i sentrum. Hva skjer når konflikter oppstår, lojaliteten settes på prøve og umulige valg må gjøres?

Som spillfiguren Lee i første sesong av spillet blir det din oppgave å holde gruppen trygg når vanskelige situasjoner oppstår. Konflikter og vanskelige valg står i kø: Hva gjør du, hvem skal du tro på og hvem skal du redde?

TV- serien  «The walking dead» ble sendt på nytt denne sommeren.  Den er ikke identisk med spillserien, men byr på liknende hendinger.  Hovedpersonen i sesong 1, sjeriff Rick Grimes, står ovenfor mange av de samme valgene som Lee, og serien er superspennende. Likevel engasjerer ikke tv-serien på samme måte som spillet. Hvorfor?

Den mest åpenbare forklaringen er at tv- serien gjør oss til observatører av et drama som utspiller seg. Det er ikke opp til oss å avgjøre hva som skal gjøres og hvem som skal gjøre det. Vi tar ikke valgene.
Hovedpersonen, den tøffe sjeriffen, er dessuten en velkjent figur. Vi har sett ham i aksjon før. Vi kan tildels forutsi handlingene hans, og det er ikke til å unngå at serien tidvis snubler i de mange klisskjeene som ligger på lur.

Spillfiguren Lee er mer uforutsigbar. Vi vet at han har bakgrunn som historieprofessor ved et universitet. Vi vet også at han er dømt for mord, men kjenner ikke bakgrunnen for dette. Vi kan ikke helt forutsi hvordan han vil handle, og som spiller gjør du valgene for ham. Valgmulighetene er riktignok begrenset og påvirker ikke alltid historien. Valgene er likvel vanskelig nok og byr ofte på etiske dilemma. Hvem skal få mat, og hvem skal få leve? Sammen med dialogen setter de etiske valgene oss på prøve og blir en viktig del av selve spillopplevelsen.

the walking dead

Clementine og Lee, sesong 1

Og Clementine! Hun sjarmerer oss fra første møte.  Julie omtaler Clementine som «en av de fineste spillkarakterene jeg har vært borti på lenge» og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Clementine er ingen Tomb Rider. Hun er en tapper jente på åtte år, ulykkelig, redd og sårbar. Som Lee blir din viktigste oppgave gjennom sesong en å holde Clementine utenfor fare. Er det tryggest å ta Clementine med på et oppdrag, eller la henne vente i skjul?

The walking dead – 400 days var et forrykende mellomspill. Nå kan vi glede oss til sesong to av denne sjelsettende spillserien. Mitt håp er også at flere spillprodusenter skal la seg inspirere av The walking dead.  Jeg ønsker flere spill med vekt på samspill mellom mennesker og spillkarakterer med dybde, gjerne på bekostning av gameplay og kampteknikk.

Det skal understrekes at The walking dead har 18 års grense. Med god grunn.

Les mer
Tobias Staaby har brukt  The Walking Dead i etikkundervisning.

Marielle har  valgt The walking dead som Søndagsspill

Game on!

Reklamer

4 kommentarer på “Gjensyn med The walking dead

 1. Marielle
  4. august 2013

  Takk for lenking 🙂 Gleder meg til sesong 2!

 2. Marielle
  4. august 2013

  (Men den linken til Tobias virker ikke her?)

 3. Spillvev
  4. august 2013

  Takk for fint innlegg og tilbakemelding. Jeg gleder meg også til sesong 2 🙂

  Har oppdatert lenken som ikke virket,The walking dead i etikkundervisning:
  http://www.spiliskolen.dk/the-walking-dead-i-etikkundervisning/

 4. Tilbaketråkk: Hold ut og overlev | Spillvev

Det er stengt for kommentarer.

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 4. august 2013 av i Aktuelt, Spillopplevelse.

Twittermeldinger

Spillvev: Tobarnsmor og spillentusiast. Spiller og blogger og drømmer om den dagen spill får samme kulturelle status som bøker.
Du kan kontakte meg på epost: spillvev [a] gmail.com

Arkiv

%d bloggere like this: