Spillprat fra sofakroken

Spillvev

Spillåret 2012

Når spillåret 2012 ebber ut har disse spillene skilt seg ut med unike spillopplevelser, hver på sin måte:

  • The walking dead
  • Journey
  • THE ROOM
  • Lego – Lord of the rings

The walking dead

the walking dead

Gripende historie om Clementine og Lee.

Historien grep meg fra første stund, og det er historien i all sin rystende gru som bærer dette spillet framover. Handlingen forgår i en akopalyptisk verden overtatt av zombier med de farer og utfordringer det innebærer. Historiens styrke ligger likevel ikke i selve handlingen, men i samspillet mellom mennekser. Relasjoner bygges og brytes i de dramatiske og vanskelige valgene vi gjør underveis i spillet. Ikke minst blir vi grepet av historien om Clementine og Lee – to ukjente som møtes og knytter bånd gjennom krisene de gjennomlever. Spillet gir tid og rom til å bli kjent med personene, og gjennom spillets dialoger gjør vi våre valg.Alle som ha opplevd kriser vet at det verste er å ikke kunne gjøre noe, og dette er jo det geniale med dataspill. Her får vi muligehten til å handle, påvirke utviklingen, og hjelpe menneksene rundt oss. Eller svikte. Valgene våre avgjør liv og død, vi konfronteres med konsekvensene av våre valg på godt og vondt. Jeg tror dette er grunnen til at spillet treffer så bredt som det gjør.

Gamer.no har kåret TWD til spillet med årest beste historie – velfortjent. Spillet topper også listen over årets spill hos en rekke spillanmeldere. Tilgjengelig for nettbrett og på Playstation network.

 

Journey

journey

Livets reise

Dette betagende spillet byr på en helt unik og annerledes spillopplevelse som varierer fra spiller til spiller. Allerede åpningsbildet forteller om vakker og innbydende grafikk – en opplevelse i seg selv. Lydbildet understreker dette på vår reise gjennom ulike landskap og glemte sivilisasjoner. Hvordan reisen blir og hvordan den oppleves utover dette varierer stort fra spiller til spiller.  Familiens yngste surfet gjennom øskenlandskapet, forlatte bygninger og dystre undersjøiske landskap med en fart og barnlig glede.  Hvem er de onde? Hvordan kan de være fanget her? Var spørsmål som dukket opp undrveis. Min egen reise ble mer langsom og utforskende. Jeg prøvde å finn skjulte spor og mening som ikke lå opp i dagen. Hvor skal vi? Hvor kommer vi fra?  var spørsmål som dukket opp på reisen. Underveis var det øyeblikk med lys og glede, andre deler av reisen var mer dyster og strabasiøs. Andre øyeblikk ga fantastiske, nydelige bilder og følelsen av frihet. Opplevelser som gjorde at jeg tenkte at det var verd det. For meg ble spillet på mange måter et symbol på reisen gjennom livet.Gamer.no har kåret Journey til årets beste originale ide, beste visuelle design og beste lyddesign, noe som understreker kvalitetene i dette spillet. Konstablene i Filmpolitiet har på sin side kåret Journey til årets spill.  Dette er rett og slett et spill du MÅ oppleve. Kan lastes ned fra Playstation network.

 

THE ROOM

The room - mystisk gåte spill

The room – mystisk gåte spill

Mystikken i dette spillet er helt enestående. Litt av en bragd når spillet på mange måter foregår i et rom. Nysgerrigheten driver deg videre, for å låse opp nye rom, nye gåter. De er aldri for lett, men heller ikke for vanskelig. Milde hint loser deg videre fra gåte til gåte, og du er aldri i tvil om nøkkelen du har funnet passer i låsen, eller om du bruker riktig gjenstand. Spillet gir svar straks du prøver deg.Grensesnittet fungerer dermed helt utmerket, noe som øker spillopplevelsen og viser hvordan nettbrett kan fungere som en utmerket plattform for spill. Og belønningen for ferdig spill? At rommets hemmeligheter åpenbares -bokstavelig talt.THE ROOM er et unikt spill, og det var derfor med stor glede jeg leste at det i App Store ble kåret til årets spill for iPad,  og at det nå kryper oppover listene over populære, nedlastbare apper.  Spillet kan lastes ned for nettbrett – i skrivende stund koster det 14. kroner i App Store.

Lego – ringenes herre

Lego lord of the rings

Ringens brorskap

Endelig kom historien om ringenes herre! Stemningen fra bøkene og filmene fyller stuen når Gandalv, Legolas, Aragorn og hobittene inntar lerretet. For første gang har Lego lagt stemmer til spillet, og velkjente dialoger fra filmene lyder gjennom stuen : My prescious!  You shall not pass!!!!   I am no man!Bortsett fra Gollum synes jeg de fleste karakterene har hatt en vellykket transformering til legoformat. Landskapet er fabelaktig. Det velkjente kartet over Midgard er vår trofaste guide, og alle de viktige scenene fra filmene er omformet til interessante spilloppgaver som kan passe for alle. Flerspillerdelen med delt skjerm er utbedret siden sist. Samtidig er stemningen fra spillet og filmene ivaretatt. En stor del av æren for dette ligger i den fabelaktige musikken som vi kjenner igjen fra filmversjonene av ringenes herre.

Historien om ringenes herre holder fortsatt mål! Den tåler både filmformat, legotransformering og tidens tann. Mange ganger har jeg lurt på hvor fantasylitteraturen og spillutviklingen hadde vært uten denne fantastiske historien om ringen og de velkjente karakterene fra dette frodige universet som J. R. R. Tolkien skapte for et halvt hundreår siden?  Og derfor synes jeg Lego – Lord of the rings fortjener en plass når spillåret 2012 skal oppsummeres!

Årest spill 2012

For en hobby-gamer som meg er det ikke er mulig å rekke over de mange titlene som gis ut hvert år. Det gjelder å følge med på anmeldelser og velge spill med omhu for ikke å spille tid…..
Skal vi tro spillannmelderne har det vært et godt år, med noen banebrytende spill som vil legge premisser for framtiden, deriblant Journey og the walking dead. Jeg mener også at THE ROOM har vist hvordan nettbrett kan utnyttes til spillmediet, og gleder meg til nye spill som tar eventyrspill og utforskende spill til nye høyder. I mellomtiden leser jeg oppsummeringer av spillåret med stor interesse. Håpet er å få gode ideer for spillinnkjøp i året som kommer – når prisene forhåpentlig har gått litt ned.   Hvilket spill likte du best i 2012?

Årets spill omtalt i diverse medier:

De beste spillene i 2012, Gamer

Spillåret 2012 – skribentenes favoritter, Gamer

2012: årets beste spill, Filmpolitiet

Årets nedlastbare spill, Pressfire

Top 25 games of 2012 5-1, The Guardian

Reklamer

2 kommentarer på “Spillåret 2012

  1. Tilbaketråkk: Derfor dreper Nathan Drake! | Spillvev

  2. Tilbaketråkk: Gjensyn med The walking dead | Spillvev

Det er stengt for kommentarer.

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 30. desember 2012 av i Spillomtale, Spillvev anbefaler.

Twittermeldinger

Spillvev: Tobarnsmor og spillentusiast. Spiller og blogger og drømmer om den dagen spill får samme kulturelle status som bøker.
Du kan kontakte meg på epost: spillvev [a] gmail.com

Arkiv

%d bloggere like this: