Spillprat fra sofakroken

Spillvev

Sjakk for hele familien

Sjakk har alt. Konflikt. Spenning. Og spillbrikker med ulike roller og styrke. Sjakk er et krigsspill der man styrer en hær og motstanderen en annen. Spillet krever oversikt og evne til planlegging. Det nytter ikke å satse på flaks. Sjakk har for meg alltid vært det ultimate spillet!

Jeg har truffet sjakkspillere som nesten aldri gjør feil, som aldri setter springeren ubeskyttet eller mister dronningen tidlig i spillet. Spillere som beholder oversikten og har en klar tanke om hva som er lurt å gjøre i neste trekk. Det imponerer meg. Det krever konsentrasjon og presisjon på høyt nivå. Så jeg spurte en sjakkspiller hva som kreves for å være god i sjakk?

– Man må kunne tenke kjapt og beregne hva som sannsynligvis blir motstanderens neste trekk. Dessuten må man være sterk nok til å løfte brikkene, kom det med et smil.

Sjakk - fra første trekk til sjakkmatt, DammSjakk har vært en fast følgesvenn på familiens ferieturer, sammen med en utmerket bok som gir en kort og god innføring i spillet og med gode tips og oppgaver underveis: Sjakk – fra første trekk til sjakkmatt. Boken tar for seg sjakkspillets historie, og går gjennom de ulike spillebrikkenes funksjon og muligheter.

Fire dødelige angrep har vært blant de populære kapitlene. Her får vi innsikt i fire listige angrep som har fått egne navn, som Den syvende himmel, Diagonalt batteri, Avdekkersjakk og Matt på sisteraden. Å sette opp oppgaver og utfordre hverandre har vært populært tidsfordriv i feriene, mellom ski og bading og sesongens ferieaktiviteter.

En feirefavoritt er også Kaisa og den magiske sjakkboken. Kaisa finner en sjakkbok i kjelleren hos bestefar. Boken tar henne med på en reise inn i sjakkets verden. Vi får innsikt i berømte sjakkparti i historien, og møter blant annet Napoleon Boneparte som forklare hvordan han bruker samme strategi på slagmarken som på sjakkbrettet. Mest inntrykk gjør kanskje møtet med den svarte kongen, som tusler slukøret av banen etter at den hvite dronningen igjen har klippet buskeselene hans. Hvordan kan Kaisa hjelpe ham?

Dette er utmerket lesing for barn og voksne. Levendegjøring av sjakkbrikkene, berømte sjakkparti og spillere som vi møter i boken er et pluss. For min egen del fikk jeg noen AHA-opplevelser i forhold til sjakk.  Jeg forstod betydningen av en god åpning og å erobre midten av spillbrettet. Jeg lærte dessuten at i en presset situasjon kan du spille mot en situasjon der du ikke lenger har noen kovlige trekk å utføre, og dermed oppnå remis (uavgjort).

Mange av verdens største krigsherrer har elsket sjakkspillet, sies det. Feltherrer som Peter den Store og Napoleon Bonaparte skal ha vært ivrige sjakkentusiaster. Innen filmen har uforglemmelige sjakkpartier gitt sjelsettende opplevelser. Scenen der Døden spiller sjakk i Det syvende segl har fått ikonstatus, og vi husker alle den barske omgangen med trollmannsjakk i Harry Potter og de vises stein.

Sjakk i den formen vi kjenner det i dag kan spores tilbake til India om lag 600 år etter Kristus. Trolig har det sine røtter ennå lenger tilbake og kan muligens ha oppstått flere steder i ulike former og har tilslutt smeltet sammen til ett spill slik vi kjenner det i dag.

Hnefatafl, brettspill frqa vikingtidenEn nordisk variant finner vi i det gamle vikingspillet Hnefatafl som var populært i Skandinavia så langt tilbake som 400-tallet. I motsetning til sjakk står ikke to konger mot hverandre, her er det hirden som skal forsvare kongen mot bondehæren. Spillet er dermed ikke symetrisk, ulike strategier må anvendes avhengig av om man spiller med bondehæren (sort) eller kongen og hans hird (hvit). Spillbrikkene har heller ikke samme variasjon i funksjon og rolle som i sjakk. Sjakk og Hnefatafl avspeiler dermed på hver sin måte sin historiske tid og sin geografiske opprinnelse. I et slikt perspektiv er det jo interessant at den mest slagkraftige spilleren på sjakkbrettet, er dronningen…  God Spillferie 🙂

Kaisa og den magiske sjakkboken. Ganesa

Den sorte kongen har bange anelser. Kanskje fordi den hvite dronningen gjentatte ganger har klippet over bokseselene hans? Utdrag fra Kaisa og den magiske sjakkboken.

Hva er dine favorittspill i ferien?

Reklamer

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 29. juli 2012 av i bokomtale, Spillomtale.

Twittermeldinger

Spillvev: Tobarnsmor og spillentusiast. Spiller og blogger og drømmer om den dagen spill får samme kulturelle status som bøker.
Du kan kontakte meg på epost: spillvev [a] gmail.com

Arkiv

%d bloggere like this: